Google Optimizasyon Stratejileri Değişiyor!
Google Optimizasyon Stratejilerini Değiştirmeye Zorlayan 6 Yenilik
Etkin bir Google Optimizasyon stratejisi planlamak istiyorsanız, her sene Google’ın yaptığı değişiklikleri yakından takip etmek zorundasınız. 2012 yılından itibaren Google adım adım:
- Düzenli olarak özgün, doyurucu ve güncel içerik ekleyen siteler ile,
- Sosyal medya ile yoğun etkileşim sağlayan içerik sağlayıcıları ön plana çıkarıyor.
Aslında bu strateji ile Google, otomotize optimizasyon peşinde olan siteleri, emek yoğun bir sürece zorluyor. Peki, Eric Enge’in de değindiği üzere, 2012 ve 2013 yılları içerisinde, Google optimizasyon stratejilerini değiştirmeye zorlayan 6 önemli kilometre taşı nedir?
I. Google Analytics Anahtar Kelimelerden Gelen Ziyaretçi Sayılarını Vermiyor
Yakın tarihe kadar Google Analytics kullanan web yöneticileri, organik arama trafiği bölümünde, hangi anahtar kelimeden ne kadar ziyaretçi aldıklarını ve bunlarla ilgili diğer istatistiki verileri görebiliyordu. Ancak Google 23 Eylül’de yaptığı son düzenleme ile hayatımıza yeni bir kavram getirdi: “(not provided)” yani temin edilmiyor. Belki de buna kavram yerine belirsizlik desek daha doğru olacak.
Anahtar kelime performansını gizlilik sebebiyle temin edilmemesi akıllara doğal olarak şu soruyu getiriyor: Adwords kullanıcıları neden sitelerine ziyaretçi getiren anahtar kelime istatistiklerine tamamıyla erişebiliyorlar? İster Google, web yönelicilerini Adwords kullanmaya zorluyor deyin, ister ben sorunu Google Webmaster ile çözerim deyin, ortada değişmeyen bir gerçek var: artık not provided (temin edilmiyor) kavramı hayatımızda!
II. Şubat Ayından Beri Google PageRank Güncellemesi Yapılmıyor
Google Optimizasyon stratejilerini etkileyecek bir diğer konu da PageRank güncellemesinin Şubat ayından beri yapılmaması. Daha da enteresanı Google markasının internetteki yüzü Matt Cutts, 2013 yılı içerisinde başka bir güncelleme yapılmayacağını açıkladı. Eğer Google bu kriteri algoritmasından çıkaracaksa ki bu gelişme bizleri hiç şaşırtmıyor, yerine farklı bir hesaplama koyması kaçınılmaz.
Yani 2014 yılında yer yerinden oynarsa sebebi muhtemelen PR değeri yerine gelecek farklı bir hesaplama sistematiğinden olacaktır. Adı her ne olursa olsun, backlink kavramının Google için hala önemli olduğunu söylemekte fayda var.
III. Hummingbird Nedir? Hummingbird Algortiması (Sinek Kuşu) ile Gelen Yenilikler
Caffeine, Panda, Penguin derken Google şimdi de arama sonuçlarını %90 oranında etkileyecek yeni bir algoritma dizayn etti. Sözlük anlamı sinek kuşu olan Hummingbird ile Google, daha uzun ve detaylı arama sorgularına daha uygun sonuçlar getirmeyi amaçlıyor. “Türkiye’de satılan en ucuz arabalar nelerdir?” gibi soru ya da emir cümlelerine en iyi sonuçları listelemeyi planlayan firma aslında bu algoritma değişikliği ile Google Optimizasyon stratejilerini derinden değiştiriyor.
Long tail keyword yani uzun anahtar kelimeler önemini daha da arttırıyor. Dolayısıyla diyalog içeren sorgulara cevap veren içerikler, haliyle uzun anahtar kelimelere odaklanmış sayfalar önem kazanıyor.
Google+ Etkisi Artıyor
Aslında 28 Haziran 2011 yılında piyasa çıkan, yani lansmanı 2 seneyi geçen bu sosyal medya aracı etkilerini 2013 yılı itibariyle oldukça arttırmış görünüyor. Gerek Google+’da yayınlanan içeriklerin arama sonuçları sayfalarında iyi bir biçimde listelenmesi, gerek diğer optimizasyon araçları ile etkileşimi, bize içinde Google+ olan bir Google Optimizasyon strateji uygulanmasını şart koşuyor.
Sosyal medya kullanımının Google algoritması içinde ne kadar önem kazandığını zaten daha önceki yazılarımızda detaylı bir biçimde açıklamıştık. Öte yandan Google+ kullanan Adwords reklamlarının %5 ile %10 arası daha fazla tıklama aldığı çünkü tüketicilerin +1 butonuna itimat ettiği bizzat Google tarafından açıklanıyor.
Ayrıca yapılan araştırmalar Google+ ile etkileşim halinde olan içeriklerin arama motoru örümcekleri tarafından daha hızlı ziyaret edildiği ve daha hızlı listelendiğini gösteriyor. Her paylaşımın özel bir URL’ye sahip olması, yazıdaki ilk 45-50 karakterin başlık etiketinde görülmesi, yapısal olarak bir konunun derinlemesine incelenebilir olması, bir yazının tekrar paylaşılması halinde Google+ platformundaki site içi (çıpa tekst ile alakalı) linklerin biriktirilmesi gibi bir çok pozitif özellik, sayfaların daha hızlı listelenmeyi sağlıyor.
Google Authorship
Öncelikle Google Authorship hakkında Google Web Yöneticisi Araçları sitesinden bilgi almak isteyenler rel=”author” kullanarak Google+ profilinize bağlantı oluşturma yazısını okuyabilirler. 7 Haziran 2011 yılından beri faal olan bu özellik, tıpkı Google+ gibi lansman zamanı açısından eski olmakla beraber, ileride sıralama kriterleri arasına girmeye namzet. Sebebi çok basit.
Google Authorship sayesinde içeriğiniz Google+ profiliniz ile etkileşim içerisine girdiğinden, içeriğiniz sonuç sayfalarında listelendiğinde, Google+ profil resminiz ve bağlantınız da çıkan sonuçlarla beraber görünür. Hiç şüphesiz kendi ürünü olan Authorship sayesinde Google, kayıtlı kullanıcılarını daha değerli olarak sınıflandırma eğiliminde olacaktır.
In-Depth Articles – Kapsamlı/Derinlemesine Makaleler
In-Depth Articles nedir? 6 Ağustos 2013 tarihinde devreye giren bu özellik sayesinde, bir kişi, bir kuruluş adı veya farklı bir geniş konu hakkında Google’da araştırma yapıldığında, In-Depth Articles etiketli bir blok görünüyor. Bir konu hakkında gerçek anlamda araştırma yapanlar için bu sonuçlar yüksek kaliteli içerik temin ediyor.
Modülün özelliği algoritmik sinyallere dayalı olsa da, Google’ın yüksek kaliteli, geniş içerikleri tespit etmesi ve en iyi arama sonuçlarında kullanıcılara sunması için web yöneticilerinin de atması gereken bazı adımlar bulunuyor. In-Depth Articles linkine tıklayarak Google Web Yöneticisi Araçları sitesine gidebilir bu adımlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Teknik kısmından ziyade yenilenen Google optimizasyon stratejileri kapsamında bizi daha çok ilgilendiren kısmı, “kullanıcıların günlük bilgi ihtiyaçlarının %10’unu geniş bir konu hakkında bilgi arayanların oluşturduğu” yönündeki Google açıklaması. Bu bilginin ve buna bağlı olarak bu modülün, arama motoru sonuç sayfalarında yukarılarda listelenmek için yeni ve etkili bir model olacağı kanaatindeyiz.
Yazdıklarımızı özetlemek gerekirse, yukarıdaki 6 maddeyi göz önüne alarak yeni Google Optimizasyon stratejileri için daha fazla içerik, daha fazla anahtar kelime, daha fazla sosyal medya desek herhalde yanılmış olmayız!
Google Optimizasyon Stratejileri Değişiyor sayfasından İleri SEO Teknikleri kategorisine geri dön
[shortcode id=”1264″]