Web Tasarım SEO ile Anlam Kazanır!

Web Tasarım SEO İlişkisi

Web tasarım SEO Kavramı ile ayrılmaz bir parçadır.

Tüm web site sahipleri, sitelerini kurarken ya da dizayn ettirirken öncelikle okuyucuları düşünürler. Yani her webmaster sitesinin okuyucular tarafından ziyaret edilmesini ve beğenilmesini hedefler. Ancak bunun için öncelikle ilgili sitenin arama motorları tarafından taranması ve indekslenmesi gerekir.

Bir tasarım görsel ve işlevsel anlamda ne kadar eksiksiz olursa olsun, arama motoru optimizasyonu gözetilmeden dizayn edilirse aslen yarım kalır. Yukarıda bahsettiğimiz konuyu maddi örneklerle açıklamadan önce bu sitede bir çok kez yer verdiğimiz basit bir kurala tekrar değinmek isteriz.

Arama motorlarının temel amacı en kaliteli sonuçları en kısa sürede arama yapanlara sunmaktır. Bir arama motorunun kalitesi kullanıcılarına en doğru sonuçları mümkün olan en kısa zamanda çıkarması ile ölçülür.

Eğer bir arama motoruna, Münih’teki tarihi eserler yazdığınız zaman karşınıza çıkan ilk sonuç bir otomobil markası olursa o arama motorunu kullanmaktan vazgeçersiniz (2000’li yılların başında, ilgili arama motoru tarafından otomobil markası algoritmaya oynamak suçundan cezalandırılmakla tehdit edilmiş, site tasarımcısının işten çıkartılmasıyla konu örtbas edilmiştir).

Tüm arama motorları siteleri tarar, arşivler ve indekslerken birtakım kalite kurallarını baz alırlar. Bu kurallara dikkate alarak dizayn edilen web siteleri de, rakiplerine göre daha çabuk taranır ve yukarıda indekslenirler. İşte bu sebepten dolayı Web tasarım, SEO yani arama motoru optimizasyonu ile birlikte bir bütün olarak düşünülmesi gereken bir süreçtir.

Web tasarım SEO ilişkisine güzel bir örnek teşkil eden videonun Türkçesi için support.google.com/webmasters/answer/35769 sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Web Tasarım SEO ilişkisine yönelik bazı örnekler

Aşağıda konuyu 4 örnek üzerinden detaylandırmaya çalıştık. Faydalı olması dileğiyle.

I. Web Tasarım SEO ilişkisinde Anahtar Kelimenin Önemi

Yanlış anahtar kelimeler üzerine odaklanan bir web sitesi ne kadar mükemmel tasarlanmış olursa olsun doğru anahtar kelime stratejisi üzerinden hareket eden bir rakibi karşısında hemen hemen her zaman geride kalacaktır. Karşılaştığımız somut örneklerden ilerleyelim.

Web Tasarım SEO İlintisiMesela akvaryum konusunda faaliyet gösteren bir sitenin sırasıyla “akvaryum, akvaryum balıkları, Japon balıkları” gibi aranma hacmi yüksek kelimelere odaklanırken, diğer bir sitenin balıklar, akvaryum balık fiyatları, japon balığı fiyatları gibi aranma hacmi daha düşük kelimelere odaklanması, daha az ziyaretçi almasına yani daha az satış yapmasına sebebiyet verecektir.

Yanlış strateji ile tasarlanan bir sitenin tekrar yapılanması ise 404, 301 sayfaları gibi farklı problem ve uğraşlar gerektirecektir. Değişikliklerin arama motorları tarafından algılanma süresi de işin cabası!

II. Web Tasarım SEO İlişkisinde Site Hiyerarşisinin Önemi

Bir sitenin t1, t2, t3 (tier yani kademe/katman) hiyerarşisine göre düzenlenmesi önem arz eder. Bunu iki örnekle anlatmaya çalışalım. Ana sayfanın (t1) akvaryum, Kategori sayfasının (t2) akvaryum balıkları, kategoriye bağlı alt alt sayfanın (t3) balık yemleri, buna bağlı bir sayfanın (T4) canlı yemler ve son olarak ta en alt kademenin (t5)  solucanlar olduğu bir site düşünelim.

Okuyucu olarak bir süre sonra normal olarak şu soruları sorarız: Ben neredeyim, ne arıyordum? Hele ki bağlantı linklerinin sayfa sonunda değil de sayfa aralarında verildiğini. Akvaryum ararken 2. paragraftaki link ile akvaryum balıkları sayfasına, oradan ilk paragraftaki bir link ile balık yemleri sayfasına, akabinde canlı yem ve solucanlar sayfalarına giden bir okuyucunun site içerisinde kaybolmasından daha doğal ne olabilir ki?

Gelin bir de Google™ tarafından bizzat dile getirilen ifadelere göz atalım. “İçeriğinizi iyi organize eden ve kullanıcılara sitenizin neresinde olduğunu gösteren bir dizin yapısı kullanın. Bir URL’de bulunan içerik türünü belirtirken dizin yapınızı kullanmaya çalışın. Çok sayıda alt alta “…/dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/page.html” gibi dizinler kullanmayın…

Web tasarım seo ilintisine yanlış örnek teşkil eden bir diğer durum da tek sayfalık siteler. Trajikomik olarak dijital pazarlama sitelerinde bile karşılaştığımız bu durum tüm içeriklerin aynı adres içerisinde yer almasıdır. Yani sitenin hizmetler sekmesine de da tıklasanız, referanslar sekmesine de tıklasanız tüm içeriğin abc.com adresinden verilmesi.

Bazı istisnalar dışında, (diğer kriterlerin eşit olduğu varsayılarak) tek sayfalık bir sitenin, yukarıda belirttiğimiz şekilde, yani t1, t2, t3 olarak yapılanan bir sitenin üzerinde listelenmesi oldukça zordur.

web tasarım seo ilişkisiIII. Web Tasarım SEO İlişkisinde URL Yapılanmasının Önemi

Google™ tarafından yapılan açıklamaları kendi ifadeleriyle aynen ekliyoruz. “Anlaşılması kolay URL’ler içerik bilgisini daha kolay aktarır.” Burada anlaşılması kolay olarak ifade edilen terim anahtar kelimelerden oluşan, yani okununca bir anlam ifade eden URL’ler.

Size ufak bir soru soralım. Sizce aşağıdaki linklerden hangisi daha anlamlı görünüyor?

  • abc.com/Products,MB_133-2/Goodyear-EG-23545R17-94X,QR-4438.html
  • abc.com/lastikler/Goodyear-EG-235-45.html

Web sitenizdeki dokümanlar için anlamlı kategoriler ve dosya adları verilmesi, arama motorları tarafından sitenizin daha kolay taranmasını ve siteye giren okuyucuların rahatsız olmadan kolayca istediği içeriklere ulaşmasını sağlar. Üstelik bir sayfanın URL’si Google’daki arama sonuçlarının bir parçası olarak dokümanın başlığı ve snippet bölümü altında görüntülenir.

Gelelim web tasarım SEO kavramları açısından link yapısının önemine. Eğer bir siteyi baştan yukarıdaki gibi dizayn etmediyseniz, daha sonra URL yapısını değiştirdiğinizde bir sürü 404 ya da 301 sayfaları ile uğraşmanız gerekecek. Yani yukarıdaki örnekten hareket edersek abc.com/Products,MB_133-2/Goodyear-EG-23545R17-94X,QR-4438.html sayfasını yeni sayfaya yönlendirmezseniz 404 problemi ile uğraşacaksınız ki 404 sayfa adedinin tüm sayfalar içerisinde ufak bir orana sahip olması gerektiğini tekrar hatırlatalım!

IV. Web Tasarım SEO İlişkisinde Kırık Linkten Kaçınmanın Önemi

Kırık link hakkında detaylı bilgi almak isteyen okuyucularımız Kırık Link (Broken Link) Pratik Bir SEO Tekniği Olarak Nasıl Kullanılır sayfamızı ziyaret edebilir. Burada anlatmak istediğimiz web tasarım seo ilintisi kapsamında kırık link problemi. Optimize ettiğimiz bir çok sitede tasarım aşamasındaki kararsızlıklardan dolayı bir sürü kırık link yaratıldığını görüyoruz.

Örnek olarak belirli bir strateji kapsamında planlanmayan bir site düşünün. Önce A, B, C gibi kategoriler yaratıldığını, bu kategoriler ve altındaki sayfalara link verildiğini, daha sonra karar değiştirilerek kategorilerin X,Y,Z olarak değiştirildiğini ancak güncel sayfalarda eski bağlantıların ya da ilk hazırlanan sayfaların iptal edilmeden aynen kaldığını varsayın.

Yazıldığında bu kadar da olmaz, ya da göz göre göre bu kadar bariz bir hata yapılmaz denilen problemleri bir çok sitede görüyoruz. İşin kötü tarafı herhangi bir ticari faaliyetle uğraşan bir firmanın böyle bir detayı yakalaması oldukça zor.  Hele ki sayfalar site hiyerarşisinden çıkartılıp ancak ilgili folder’da tutulduğu durumlarda. Yani okuyucuların bu sayfaları sitemap içerisinde göremediği ancak bu sayfaların web sitesine ait dosyalarda var olmaya devam ettiği durumlarda.

Tabi ki tahmin edeceğiniz üzere arama motorları bu sayfaları da (iptal edilmediği için) tarar ve bu haliyle arşivler/indeksler. Ya da güncel sayfalardaki eski bağlantıları takip eder, linkin kırık olduğunu, bu sayfanın okuyucular için kötü bir deneyim yaşatacağını not eder. Sonraki aşamaların ne olacağını az çok tahmin edebilirsiniz.

Web Tasarım SEO ile Anlam Kazanır sayfasından Webmaster Kategorisine git

[shortcode id=”1264″]