Basit SEO Teknikleri Hayat Kurtarır!
Basit SEO Teknikleri ile İlgili Birkaç İpucu
Bazı basit SEO teknikleri ile sitenizi daha anlaşılabilir hale getirebilir, arama motorlarının sayfalarınızı daha kolay bulmasını ve listelemesini sağlayabilirsiniz. Hatta çok kolay görünen bazı uygulamalar arama motorları nezdinde sitenizin algısını baştan aşağı değiştirebilir.
Basit SEO Teknikleri I: HTTP Durum Kodları
HTTP durum kodları okuyucular ve arama motorlarına bir web sayfasının o anki durumunu bildirir. Özellikle tüm web yöneticilerinin 301, 302 ve 404 kodlarının ne anlama geldiği ve nasıl kullanılması gerektiğini çok iyi özümsemesi gerekir. Aşağıda en temel durum kodlarını görebilirsiniz.
- 200: Sayfamla ilgili her şey yolunda,
- 301: Burada yer alan bilgiyi kalıcı olarak taşıdım,
- 302: Buradaki bilgiler geçici olarak taşındı,
- 404: Bu sayfa artık yok.
İPUÇLARI:
- Özellikle büyük sitelerde tüm yönlendirmelerin ana sayfaya yapılması, teknik olarak doğru olmadığı gibi aynı zamanda stratejik olarak bir takım fırsatların kaçması anlamına gelmektedir. Yönlendirmelerin yeni sayfaya ya da bir önceki kategoriye yapılması akıllı ve basit bir seo stratejisi olacaktır. Bunu silolama tekniği ile bağdaştırarak anlatalım. Ana sayfanıza T1, Kategorilerinize T2, Yazılarınıza da T3 dersek, herhangi bir T3 sayfası artık kullanılmıyorsa, okuyucularınızı ya yeni T3 sayfasına ya da T2’ye, yani ilgili kategoriye yönlendirmeniz yerinde olacaktır.
- Tüm yönlendirme sayfaları stratejik olarak birer fırsattır. 404 örneğinden gidersek, “aradığınız sayfaya ulaşılamıyor” mesajı yerine “aradığınız sayfadaki içerik abc sayfasına taşınmıştır” ya da “aradığınızı ürünün yeni modelleri abc sayfasında bulunmaktadır” mesajı size yeni satış fırsatları yarattığı gibi müşteri nezdinde de kurumsallık algısı yaratır.
- Yönlendirme sayfasında kibar ve açıklayıcı bir dil kullanılması, sattığınız diğer ürün ya da hizmete “satın al” aksiyonu yaratacak şekilde bir yönlendirim mesajı verilmesi lehinize olacaktır.
- Sayfa yapısının site şablonuna uygun olması yine önem arz eder.
- Son olarak linki tıklayarak Google Web Yönetici Araçları sitesinde “yararlı 404 sayfaları oluşturma” makalesini okumanızı tavsiye ederiz.
Basit SEO Teknikleri II: Canonical Etiketi Hayati Önem Taşır!
A sayfasının kaynak kodunda bu etiket varsa < link rel=”canonical” href=”http://www.deneme.com/sayfa-b”> bu şu anlama gelir: Hey Google, şu anda A sayfasındasın ama bu içerik aslen B sayfasında yer alıyor.
İPUÇLARI:
- http://www.deneme.com ve http://deneme.com gibi birden fazla ana sayfa URL’si varsa,
- www.deneme.com/urunler/sayfa-a/ ve www.deneme.com/urunler/sayfa-a/ gibi aslen bir sayfaya giden birden fazla yol bulunuyorsa bu etiketi kullanmak gerekir.
- Aksi takdirde arama motorları bu durumu kopya içerik olarak değerlendirip sitenizi cezalandıracaktır.
- SEO teknikleri açısından yukarıdaki örnekten gidersek, tüm çalışmaların B sayfasına yapılması yerinde olacaktır. Çünkü bu etiket ile okuyucular ve arama motoru robotlarına A sayfasına ulaşın ama bizim esas kullanmak istediğimiz B sayfası demekteyiz.
Basit SEO Teknikleri III: URL’ler Büyük ve Küçük Harflere Duyarlı Değildir!
Yani http://www.deneme.com/MOBIL-URUNLER ile http://www.deneme.com/mobil-urunler aynı sayfayı işaret eder.
İPUÇLARI:
- Sitenizde yukarıdaki gibi örnekler varsa canonical etiketlerinin kullanılması önem arz eder,
- Kullanıcıların hemen hepsi arama kutucuklarına yazdıkları kelimeler için küçük harf kullandıklarından büyük harf ile URL seçmenin bir esprisi yoktur,
- Eğer sitenizdeki büyük harf ile yazılmış URL’ler varsa 301 sayfaları ile küçük harf barındıran URL’lere yönlendirilmesi lehinize olacaktır.
Basit SEO Teknikleri IV: Javascript Kullanırken Dikkat!
Javascript sitenize yüksek derecede fonksiyonellik katabilir, müşteri deneyimi yönetimi konusunda sizlere pozitif katkı sağlayabilir, çekici sayfalar yaratmak açısından sizlere bir çok avantaj sunabilir. Linki tıkladığınızda, Si Digital sitesine ulaşabilir ve tamamıyla Javascript kullanılarak dizayn edilmiş ana sayfa için estetik bir örnek görebilirsiniz. Ancak şunu asla unutmama lazım: arama motorları Javascript’i çözmek konusunda zorlanabilirler.
İPUÇLARI:
- Sınırlı kullanım sizleri rakiplerinize kıyasla avantajlı hale getirebilir ancak artı ve eksileri iyi hesaplamakta fayda var. Basit bir örnek vermek gerekirse, genellikle “daha fazla bilgi” sekmesi için javascript kullanılır. Müşterinin detay bilgi ile boğulmaması satışın gerçekleşme yüzdesi açısından iyi olabilir ancak arama motorları bu ek içeriği bulamayabilir.
- Kullanılması tercih edilen durumlarda SEO açısından stratejik önem taşıyan unsurların (H1-H6 arası başlık komutları gibi) sayfa içerisinde farklı yerlerde kullanılması yerinde olacaktır
- Arama motorlarından saklanmak istenen link veya içerikler için Javascript kullanılması hedeflenen amacı gerçekleştirmeyebilir, arama motorlarının bu link veya içeriği tespit edemeyeceğinin garantisi yoktur.
Basit SEO Teknikleri V: Flash Kullanımı Müthiş Sonuçlar Verebilir Ama…
Sıra geldi müşterilerimizle en çok pazarlık ettiğimiz konuya. Anlattıklarımız arasında belki de en çok itiraz alacak madde Flash kullanımı. Disney’s New Fantasyland web sitesi Flash kullanan siteler açısından güzel bir örnek. Ancak tıpkı Javascript gibi, sitenizde kullandığınız Flash öğeleri sizlere bazı konularda problem çıkarabilir.
İPUÇLARI:
- Arama motorları flash unsurlarını anlamakta zorlanabilirler. Google bu konuda oldukça ilerlemiş olduğu için bazı metin ve URL’leri seçip çıkartabilir ama her arama motorunun Google kadar ilerlemiş olmadığını unutmamak lazım,
- Site hızı son dönemlerde neredeyse Google’ın saplantılı hale geldiği bir kriter haline geldi. Flash kullanımının çok ciddi hız problemleri yarattığı daima göz önünde bulundurulmalı.
Yukarıda bazı basit seo teknikleri ile sitenizin nasıl müşterileriniz için daha ulaşılabilir, arama motorlarında daha yukarıda listelenebilir hale getirilebileceğini anlatmaya çalıştık. SEO Türkçe içerisinde fırsat buldukça optimizasyon teknikleri hakkında sizlerle bilgi paylaşmaya devam edeceğiz.
Basit SEO Teknikleri Hayat Kurtarır sayfasından Backlink Sorgulama sayfasına git
[shortcode id=”1264″]