Backlink Sorgulama

Backlink Sorgulama ve Sonuçların SEO Açısından Kullanımı

Backlink kavramına kısaca, Backlink Nedir – Backlink ve SEO içerisindeki Yeri isimli yazımızda girmiş backlink sürecinin site dışı optimizasyonun temel taşı olduğundan bahsetmiştik. Bu yazımızda da temel seo tekniklerinden biri olan backlink sorgulama ve sorgulanan backlinklerin kullanımı hakkında bilgiler paylaşmaya çalışacağız.

Dilerseniz konuyu iki alt başlık halinde inceleyerek önce backlink sorgulama süreci hakkında bilgi verelim. Akabinde de sorgulanan backlinkleri nasıl kullanabileceğimize değinelim.

Backlink Sorgulama

Tekstil konusunda faaliyet gösteren bir firmamız olduğunu varsayarak basit bir örnek üzerinden yola çakalım. Firmamız özel dizayn tişörtler üretsin. Web sitesi ile ana amacı ,müşterilerin dizayn ettiği tişörtleri satmak olsun. Bizde kendimizi firmanın web yöneticileri olarak konumlayarak örneğimize başlayalım.

Önce tarayıcımıza google.com.tr yazarak Google sitesine gidelim. Arama kutucuğuna t-shirt yazdığımızda çıkan sonuçlardan bir tanesini yani rakiplerimizden birini seçelim. Örneğin t-shirts.com sitesi. Daha sonra arama kutucuğuna “backlink check” yazarak backlink sorgulama sitelerini listeleyelim. Bu bölümde ücretsiz siteler vesilesiyle backlink kontrol aşamasını anlatacağımızdan Majestic, SeoMoz gibi profesyonel sitelerden ziyade sıradan bir web sitesi seçeceğiz.

Karşımıza çıkan ilk sonuç backlinkwatch.com sitesi olduğu için bu site üzerinden ilerleyebiliriz. Sitede karşımıza arama motoru kutucukları gibi içine adres yazabileceğimiz bir kutucuk çıkacak. Çıkan kutucuğa http://www.t-shirts.com yazalım. Check backlinks ibaresine tıklayarak backlink sorgulama sürecini başlatalım.

Sonuç sayfasını daha iyi analiz edebilmek için önce sembollerin ne anlama geldiğinden bahsedelim. Bunlardan “PR” Google™ markasının sayfaya verdiği değeri yani PageRank kavramını ifade eder. “OBL” ilgili sayfadan dışarıya verilen toplam link sayısını belirtir. “Flag” ilgili linkin no follow etiketi taşıyıp taşımadığını işaret eder. “Anchor Text” yani çıpa tekstte, o sayfadan verilen bağlantının hangi anahtar kelime/kelimeler veya görsel ile verildiğini ifade eder.

Karşımıza çıkan her satır t-shirts.com sitesine link veren bir sayfayı gösterir. Arzu ederseniz herhangi bir tanesine tıklayarak sayfayı ziyaret edebilir ve anahtar kelimeyi gerçekten sayfa içerisinde arayabilirsiniz.

Backlink Sorgulama Sonucunda Çıkan Adreslerin Kullanımı

Öncelikle çıkan sonuçları yorumlarken şuna bilmekte fayda var. OBL’si en düşük, No Follow flag’ı taşımayan, PR’ı yüksek ve anchor text olarak anahtar kelime kullanımına izin vermiş sayfalar bizim için en kaliteli sonuçlardır. Öte yandan backlink alacağımız sitelerin faaliyet konumuzla ilintili olması şart. Söz gelimi bir tekstil firması için web tasarımı sitesinden backlink almak anlamlı olmayacağı gibi bizi negatif yönde etkileyebilir. Dolayısıyla bu özelliklere sahip sayfaları işaretlemekte fayda var.

Ayrıca bir hususu daha hatırlatmakta fayda görüyoruz: üst sıralarda listelenmek için tek kriter backlink sayısı değildir. Ancak diğer optimizasyon kurallarına dikkat ettikten sonra benzer bir yapı kurmak için rakiplerimizin backlink kompozisyonunu öğrenmek bizim için çok faydalı olacaktır. Dolayısıyla çıkan sonuçların bizim için ilk elle tutulur neticesi rakiplerimizin backlink yapısı hakkında bilgi almaktır. Örneğin t-shirt.com kaç backlinke sahip? Ne kadarı kaliteli? Hangi anahtar kelimeleri çıpa tekst olarak seçmiş vb…

Backlink sorgulama işleminin ikinci faydası ise bizim de bu sitelerden backlink alabilmemiz. Çıkan sonuçlardan bazıları dizin gibi, yani her sitenin bedava veya uygun bir ücret karşılığı link ekleyebileceği siteler olabilir. Ya da sonuçlarda forum, makale siteleri gibi bizimde yer almamız da fayda bulunan siteleri görebiliriz . Bu tarz içerik sağlayıcılardan bizim de bağlantı almamız görece kolay olacaktır.

Öte yandan sonuçların bir kısmı da gerçekten site sahiplerine bizzat ulaşmamız gereken sitelerden oluşacaktır. Bu sitelerle sırayla iletişime geçmek ve link verme durumlarını öğrenmek zor bir süreç olsa da denemeye değer. Tespit edilen site link vermeye yanaşmasa bile benzer sitelerle de diyalog kurulabilir ve hedeflenen amaca ulaşılabilir.

Backlink Sorgulama İşleminden Çıkarttığımız Sonuçlar

  1. Backlink sayısı, kalitesi, edinim zamanlaması site dışı optimizasyon sürecinin temelini oluşturur, bu bakımdan düzenli olarak sorgulama işlemi yapmak bize daima alternatif bağlantılar kazandıracaktır,
  2. Ayrıca rakiplerimizin backlink stratejisini öğrenmek onlarla yarışabilmek açısından oldukça önem arz eder,
  3. Çünkü rakiplerimize link veren siteler bizlere de link verebilir,
  4. Rakiplerimizin başarılı olduğu link kompozisyonu bizlere de dengeli bir sayfa dışı optimizasyon stratejisi kurabilmek bakımından önemli bir fırsat sunar (benzer sitelerden backlink edinme gibi).

Her ne kadar ücretsiz backlink sitelerinden yapılan backlink sorgulama işlemi bir sitenin aldığı tüm linkleri ortaya çıkarmıyor olsa da, karşımıza gelen sonuçlar ilk aşamada bizlerin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır. Faydalı olması dileğiyle…

Backlink Sorgulama sayfasından PageRank Sorgulama sayfasına git

[shortcode id=”1264″]

Has one comment to “Backlink Sorgulama”

You can leave a reply or Trackback this post.

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.