Google Sıralama Kriterleri 2013
2013 Google sıralama kriterlerine girmeden önce daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz bir hususa girmekte fayda görüyoruz. Google web siteleri arşivlerken ve arama sonuçları sayfasında listelerken bir algoritma kullanır. Kendi deyimleriyle “Algoritmalar, bize tam olarak istediğiniz şeyi vermek için ipuçlarını araştıran bilgisayar programlarıdır”.
En doğru sonuçları en kısa zamanda kullanıcıya ulaştırmak için 200’den fazla ipucunu baz alan algoritma, düzenli olarak Google tarafından güncellenir. Ana hatlarıyla arşivleme ve sıralama işlemi için Google’ın web sitelerindeki anahtar kelimelere, içeriğin güncelliğine, ülkeye, PageRank değerine (sitemize verilen değeri 1 ile 10 arasında ölçen bir uygulama) baktığını söyleyebiliriz. İşte bu yazımızda Google sıralama kriterlerinin 2013 yılında hangi ipuçlarına değer verdiğini anlatacağız. Başlayalım mı?
Ana Hatlarıyla 2013 Google Sıralama Kriterleri
1. Backlink Sayısı Hala Önemli:
Sitemize aldığımız backlink sayısı hala en önemli SEO kriterlerinden bir tanesi. Sitenizin konusu ile ilintili, kaliteli ne kadar çok backlink alırsanız o kadar yukarıda listeleniyorsunuz. Yalnız geçtiğimiz senelerden en önemli farkı, artık sadece backlink’lerin sayısı değil, bir o kadar da kalitesi önemli.
2. On-Page yani Site İçi Optimizasyon hala temel SEO stratejilerinin başında yer alıyor:
Uzun yıllardan beri daha yukarılarda listelenmek için önem verilmesi gereken en önemli stratejilerden bir olan site içi optimizasyon 2013 Google sıralama kriterleri içerinde de önemini koruyor. Sayfa içi optimizasyon tamamıyla yukarılarda listelenmek için yeterli olmasa da, yapmamanız kesinlikle Google’ın not kırmasına sebebiyet veriyor.
Bunun çok basit bir sebebi var. Daha öncede defalarca söylediğimiz üzere Google repütasyonunu en doğru sonuçları en kısa zamanda listelemekle kazanıyor. En iyi sonucun ne olduğunu en nihayetinde sitede uzun süre kalarak, linkleri takip ederek, siteyi tekrar ziyaret ederek okuyucu karar veriyor. Bir ziyaretçi site içi optimizasyonu iyi yapılmış bir siteyi çok daha kolay kavrıyor ve daha da önemlisi benimsiyor. Kısaca okuyucuyu site dışı optimizasyon değil, site içi optimizasyon ilgilendiriyor. Haliyle okuyucu odaklı arama motoru Google’da on-page SEO yapan bir siteyi daima ödüllendiriyor.
Birkaç örnek verirsek, URL uzunluğu, Anahtar kelimenin başlıktaki yeri, tanım meta tag’ının bulunması, H1, H2 etiketlerinin kullanılması, site hızı vs…
3. Kaliteli İçerik Kraldır!
Google arama motorunun var oluş sebebi, kaliteli içerikli siteleri okuyucunun beğenisine sunmak. Haliyle site içi optimizasyon gibi asla değişmeyecek bir başka kuralda kaliteli içeriğe sahip sitelerin daha iyi sıralanması. Daha uzun metinler, daha çok medya kullanımı, 2012’ye kıyasla içeriği daha da önemli hale getirdi.
Dahili linkler, kelime sayısı, anahtar kelime yoğunluğu, dışarıya verilen linklerde anahtar kelime kullanımı, dahili linklerde anahtar kelime kullanımı, H2 etiketinde anahtar kelimeye yer verilmesi vb. kaliteli içerik yaratmak için vaz geçilmez unsurlar olmaya devam ediyor.
4. Ah Şu Sosyal Medya!
Kimsenin dilinden düşmeyen sosyal medya 2013 Google sıralama kriterleri içerisinde parlayan yıldız. Hem de ne yıldız. Ne kadar çok tweet, paylaşım, beğenme alırsanız o kadar yükseğe fırlıyorsunuz. Daha da samimi olmak gerekirse sosyal Medya 2012’nin yıldızıyken, 2013’ün neredeyse vazgeçilmezi olmuş durumda.
Bizden tavsiye Google +1, Facebook, Youtube kullanımına önem verin ve sosyal medya optimizasyonunu olmazsa olmazlarınızın arasına koyun.
5. Markalara Özerklik, Alan Adları hızlı düşüşte:
2012 yılında markaların diğer sitelerle aynı kriterlerle ölçülmediği tespit edilmişti. Bu gelenek 2013 yılında da devam ediyor. 2013 Google sıralama kriterleri içerisinde bizi çok şaşırtmayan ama dünyada epey bir yankı bulan değişiklik anahtar kelimenin alan adında geçmesi hususu. Google artık eskisi kadar buna önem vermiyor. Zira alan adı ticaretinin Google tarafından hoş karşılanmadığı bir gerçek. Sebebi çok basit. İyi bir site yaratmak istiyorum. Konumda uzmanım. Okuyucunu aradığı en iyi içeriği vereceğim. Ama bir bakıyorum, konumla ilgili alan adı bulamıyorum.
İşin kötü tarafı ilgili alan adlarını satın alanlar kullanmak için değil, sadece ticaret için elinde tutuyor. İşte tam bu noktada Google, alan adında anahtar kelimenin geçmesi kriterine oldukça düşük not vererek devreye giriyor. Bizler de bu kuralın 2014 yılında çok değişmesini beklemiyoruz.
2014 Google Sıralama Kriterleri Hakkında Beklentiler
2014 yılı için bizimde katıldığımız beklentiler yukarıda sıralanan kriterler içerisinde 3’ünün önemini devam ettirmesi. Bloğumuzu takip edenler az çok tahmin edecektir.
- İçerik kral olmaya devam edecek,
- On-Page yani sayfa içi optimizasyon önemini koruyacak,
- Sosyal Medya kriterler içerisinde en az 2012 yılı kadar önemli bir yer teşkil etmeye devam edecek
Backlink hikayesine gelirsek. Açıkçası burada Google’ın daha sıkı önlemler almasını bekliyoruz. Evet, bir site ne kadar iyi ise o kadar backlink alır, bu tartışılmaz. Ama doğal ve kaliteli backlink önemini arttıracak. Sadece backlink almak için alakasız sitelere koşanların, paralı backlink için tonlarca para dökenlerin, yabancı sitelerden backlink alanların dikkatine…
Google sıralama kriterleri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlardan ibaret. 2014 yılını hep beraber görüp, değerlendireceğiz. Umarız yazdıklarımız sizlere bir parça da olsa faydalı olmuştur.
Google Sıralama Kriterleri 2013 sayfasından Google Optimizasyon Stratejileri Değişiyor sayfasına git
[shortcode id=”1264″]